Zlatan Ibrahimovic - italiensk sportjournalistik på svenska

torsdag, september 29, 2005

Finalmente Ibra!

Helsida i Gazzetta dello Sport om Zlatan som äntligen bröt en negativ svit utan mål.

"FINALMENTE IBRA!"

Målgörande är som en vacker kvinna: om du uppvaktar henne för mycket, eller värre, om du följer efter henne med nästan ursinnig beslutsamhet, negligerar hon dig. Om du istället lyckas variera ditt intresse med likgiltighet, blir det lättare att erövra hennes hjärta. David Trezeguet är en målgörandets Don Giovanni: i Juvetröjan firade hand 100 mål i Brugges. Följaktligen, när matchen skulle börja igår hade han den där mättade blicken, en blick från en som inte är ute efter en ny erövring och framförallt en som kan tillåta sig en match utan mål utan att riskera sitt rykte. Zlatan Ibrahimovic däremot, han har haft nog av mållösa eftermiddagar och kvällar. Och för en stolt person som honom är detta lite väl svårt att tollerera.

----

På så vis söker Jätten målet från alla möjliga positioner på plan. Mellan åttonde och fjortonde minuten sparkar han i ursinne tre gånger mot mål, men i onödan. Ibra tror inte det är sant: vad är det här för ond förtrollning? En gammal sanning, kära Zlatan: även om du upprepade gånger hävdar att du inte tänker på att målen saknas så finns dom där ändå. Saknade, om och om igen. Och han (målet), retsam som en vacker kvinna, undviker dig. Vem vet om ilskan fanns där i tjugosjunde minuten då målet infann sig, enkelt utan komplikationer för Trezeguet. Mål nummer 101 och fransmannen närmar sig Myten: Michel Platini som gjorde totalt 104. I början på andra halvlek snuddar Trez vid sitt andra mål, och Zlatan ser ut som han vill fråga: kan det verkligen vara så enkelt? Ja, kära Zlatan, det räcker att inte tänka på det. Del Piero serverar en vacker boll till Zlatan som ser ut som en order: så där Zlatan, gör mål! Och istället ingenting. Ett försök till lobb går rakt på målvakten. Sen klandrar Del Piero Zlatan för dennes egoism i en kontring då han vägrar att passa.

Det verkar vara en mardröm, men Mutu visar att det räcker att inte tänka på det: sätter fart på vänsterkanten, söker hörnet på målet och hittar det. Två-noll. Det behövs inte så mycket, Zlatan.

Och då, fem minuter från slutet, tänker Ibra inte på det mer. Bollen dimper ner på en kross från Nedved, Zlatan följer sin instinkt och slår till direkt. Mål. Han gör en min som för att säga - äntligen. Capello ler men sedan kritiserar han honom: "Man behöver inte vara egoist, vid ett par tillfällen hade han kunnat spela sina kamrater istället för att gå själv." Ibra har redan förstått budskapet: "Capello har rätt, jag ska vara mindre egoist. Jag är glad för det här målet som kändes som får mig att slappna av och för Juventus vinst: det är min främsta angelägenhet. Nu ska jag tänka på matchen mot Inter." Det tog 1001 minuter för Jätten att göra sitt första cupmål för Juve och sju matcher att cancellera måltorkan den här säsongen. Det händer, även för en som har en sån magisk touch som Ibra, därför att målgörandet är nyckfullt. Som en vacker kvinna. Men Zlatan erövrade äntligen henne igår.

28/9 2005, Juve-Rapid Wien 3-0

Ris och ros till en egoistisk Zlatan som dock äntligen gjorde sitt första mål för Juventus i Champions.

(uppspelet till första målet)
...Den som satte igång uppspelet och la bollen vid Zambrottas fötter var Ibrahimovic, som bekräftar att han just nu är större som framspelare än målskytt. Bara från hans fötter kommer de enda dribblingar som lyckas rucka på det välorganiserade försvaret i Rapid, också på grund av att varken Nedved eller Camoranesi hade en stor kväll.

Suverän som organisatör men när Zlatan ger sig på att försöka göra mål gör han mest bort sig. Symptomatiskt är en kontring i andra havlek där svensken ignorerar Mutu och framförallt Del Piero, helt fria på sina kanter, slösar bort möjligheten och får ta emot skäll från både Capello och Del Piero (för en gångs skull på samma våglängd). Någon typ av ironi, två minuter senare kommer en möjlighet med Del Piero i huvudrollen, som för att visa hur man ska agera som lagspelare, serverar bollen på silverfat till Zlatan, men han skjuter rakt på målvakten. Inget att göra.

Det hett efterlängtade målet kommer efter en kontring av Mutu som springer igenom halva plan och själv sätter dit den. Det är slutligen kompisen Nedved som ger Ibrahimovic den vinnande bollen, som med en högervolley skickar in sitt första mål för Juve i Champions. På så vis, i slutändan - ära åt alla. Till Del Piero som uppnår 100 matcher i europeiskt cupspel, till Trezeguet som närmar sig Platinis målstatistik i Juvetröjan och för Mutu som gör sitt första mål i juventuströjan.

Betyg, 6: Han vill absolut sätta dit sitt första mål i Champions för Juve. Han provar från alla håll och kanter och misslyckas gång på gång. Otroligt misstag helt ensam med målvakten på framspelning av Del Piero. Sen, 5 minuter från slutet, kommer äntligen målet som bryter den långa måltorkan (hans sjunde totalt i Champions).

25 september 2005, Parma-Juve 1-2

En kort notis om Zlatans snygga framspelning till Vieiras matchavgörande mål (Gazzetta dello Sport):

...och plötsligt underverket av den juventinska anfallaren - helt klart mästare på dessa millimeterpassningar, sammanfaller med de bägge försvararnas osäkerhet, vilka såg ut som dom där mexikanska konstaplarna som trots sin numerära överlägsenhet darrar bara av åsynen av Zorro. Ibrahimovic gavs tillräckligt med utrymme för att kalibrera sin krossboll och misstaget blev fatalt.

Betyg, 6.5: Kommer in när det inte är mycket kvar, är lättirriterad och grälar med Contini. Dock mycket skicklig i sin framspelning till Vieira, som gav 2-1.

lördag, september 17, 2005

Brugge-Juve 1-2, Champions League

Gazzetta dello Sport den 15 september 2005

Även detta nummer ger mycket bra kritik till Zlatan för hans insats som framspelare och betydelse för Juves anfallsspel. Några utdrag:

Sid 2:
Vi må vara färgade av vår tillhörighet men det är sällan man ser ett lag skapa så här mycket och visa upp en sådan vacker fotboll. Ibrahimovic, i vissa lägen, monumental, omringad av belgare som likt lilleputtar försökte få ner jätten med en massa småtrådar. Med lite mer av effektiviteten vi såg mot Empoli hade den här matchen slutat i tvåsiffrigt.
----
I början av andra halvlek när Ibrahimovic förödmjukar De Cock gång på gång, med sina dribblingar får man nästan lust att vända sig till larmnumret för Telefono Azzurro: det finns ett barn som behöver skydd (typ rädda barnen i Italien).
----
Zlatan återvänder på plan fast besluten att lösgöra sig från de tunna trådarna som Lilliputtarna har fäst på honom och han får en frispark som Nedved förvaltar väl, till 1-o.

Betyg: 7
En första halvlek som altruist och en andra halvlek som egoist (ingen negativ innebörd i detta sammanhang, reds anm.). Han börjar med att servera bollar till höger och vänster, till alla hans lagkamrater: Nedved, Trezeguet, Camoranesi och Vieira (genom en klackning). Hans små dragningar i första halvlek är förtrollande och samtidigt effektiva, när han lyckas att vända upp finns det ingen som kan stå emot. Det är han som skapar Juves frispark till 1-0. När publiken börjar busvissla blir han lättirriterad och börjar spela lite mer för sig själv. Men han är helt lysande när han stjäl bollen från De Cock på vänsterkanten och går in i straffområdet genom att dribbla sig genom två motståndare, avslutet blir lite för högt. Förutsägbar dock när han försöker med distansskott och slarvar när han missar avslutet på Zambrottas fina passning. Han lyckas inte göra mål, inte heller på ett bra läge från mycket nära håll i slutet av matchen.

Empoli-Juve 0-4, "En stående ovation till Zlatan"

Sid 3. Gazzetta dello Sport, den 12 september 2005.


I den toscansca luften finns både outtalat missnöje bland Empoli supportrar och en blå himmel över Juventus fina instats. Men framförallt finns en stor beundran från människor som aldrig tidigare hade sett Ibrahimovic spela live. På toscansk dialekt, knivskarp och effektiv, hör vi hur Zlatan döps till ”en marsgubbe, han är helt klart från en annan planet”. Jo, ge Zlatan ett par meters frihet och underhållningen är garanterad. För Juve, är det precis som det ska. För alla andra, är det självmord. Det är ovanligt att en spelare som inte figurerar i målprotokollet får priset för matchens bästa spelare. Och samtidigt är detta erkännande enhälligt. Zlatan, lång och smal men med låg tyngdpunkt; d v s normala ben med en extra stump. Om vi sedan lägger till den gudomliga gåvan att ha överkänsliga fötter och anklar som är ??? (caviglie snodate=?), då har vi resultatet: en överjordisk fotbollsspelare, med maradonianska fötter (nästan) och kraft som minner om gamla tider, låt oss säga John Charles, dock tillsammans med ett ej obetydligt uns av elakhet.

Ibra är med i varje farlighet som Juve skapar. Hans tyngd i anfallsspelet är kolossal. Capello gjorde ett bra drag som satte in honom en timme för att underhålla publiken, driva lite med motståndarna och visa att hans öppenhet om ambitionen att någon gång vinna Guldbollen är mer legitim än någonsin.
När han går ut, och byter med Mutu, får vi vara med om något som (tyvärr) händer väldigt sällan på våra fotbollsplaner: alla applåderar honom: Juventussupportrar, Empolisupportrar, kurvan och sittläktaren. En standing ovation som Zlatan, artig och smart, återgäldar med en applåd mot hela publiken. I korthet, en triumf. Mer än någonsin välförtjänt. Också för att svensken lärde sig något viktigt från den fula matchen Juve- Inter i våras. Han har förstått att alla försök att stoppa honom oftast leder till frisparkar i bra lägen, och han lyckas nu att inte reagera negativt. Och det är ett mycket viktigt steg. När han sedan lämnar stadion är han inte mindre än den björn han beskrevs som vid sin ankomst i Italien. Han låter sig fotograferas, han lägger på sitt klassiska leende, han böjer sig ner när fans ska ta kort tillsammans med honom, för att fansen inte ska se ut som små dvärgar. I korthet, det är en som vet hur man uppträder, som nu har antagit rollen som det sympatiska fenomenet (il fenomeno simpatico).

Empoli-Juve 0-4, 12 september 2005

12 september 2005, Juve-Empoli 4-0

Inga mål men idel lovord om Zlatans match. Vald också till matchens bäste spelare. Betyg – en sjua.

Här följer utdrag från första artikeln – ”Juve, operazione perfetta”, sid 2.

En sak är säker. Capellos laguppställning uppträder redan med en avundsvärd självsäkerhet. ---- Vinsten över Empoli får betecknas som en perfekt insasts: femtion minuter för att stänga matchen, där efter ett antal spelarbyten för att spara på de viktigaste spelarna. Inga gula kort, inga skadade. Juve skapar dessa dödligt giftiga blixtanfall utifrån axeln/kedjan Ibrahimovic-Vieira. Den gamla och den nya i det svartvita laget pratar samma språk. Som om dom har spelat tillsammans i evigheter och inte endast i några veckor. Det är dessa två som ger rätt tempo i uppspel via Nedved på kanten och genom Camoranesi tenderar att gå mer inåt mitten. Och det är dom som tänder den formidabla målskytten som svarar till namnet Trezeguet.

Ibra och Vieira sätter sin prägel på den dödliga acceleration som leder till tre mål på femton minuter. Först är det svensken som börjar genom att smeka fram bollen till Trezeguet som sätter den bakom Berti: sen fortsätter Vieira med en otagbar nick varefter Ibra återigen avslutar showen med ett ryck och sedan framspel till Camoranesi som sätter in bollen.

Capello var nervös efter alla landslagsmatcher och efter att redan ha förlorat Thuram på grund av skada var samma öde nära även gällande Zlatan. Men sensken verkar kapabel att även dribbla av trötthet och slag mot kroppen. Och ingen ska säga något negativt om att han än så länge saknas i målprotokollet. Den svartvita spelaren lyckas att förvandla även dom enklaste små passningar till något kreativt och, jämfört med förra säsongen, vekrar han ha minimerat vissa egoistiska uttryck. Målen kommer att komma. Det räcker att ha tålamod. Men den här Ibra blir hela tiden mer oumbärlig.

Säsongspremiär Juve-Chievo 1-0, 29 augusti 2005

Betyg:

Ibrahimovic - 6

Hanterar en kvantitet av långa bollar, skyddar bollen väl och ger understöd till lagkamraterna. Suverän framspelning som friställer Trezeguet framför Fontana (målvakten), men fransmannens sikte är inte inställt. Söker för ofta klackar och svåra spel, försöker göra lite för svåra mål. När han väl får chansen och bara ska sätta dit den är det istället Trezeguet som stör honom precis i skottögonblicket. Och svensken blir irriterad.

GAZZETTAN BESÖKER ROSENGÅRD

Gazzetta dello Sport i Rosengård

Denna artikel publicerades den 21 maj 2005, dagen efter Juventus stod klara som vinnare av förra säsongens Scudetto.

Il romanzo di Ibrahimovic/Sagan om Ibrahimovic

På sjätte våningen på Cronmans väg vetter fönstret mot den lilla fotbollsplanen nedanför. Härifrån hade mamma Jurka god överblick på Zlatan som liten, eftersom han alltid befann sig på sin hemmaplan, mörkt grus och två järndörrar vid ingången till den kommunala parken, bollen mellan fötterna och ett liv som fortskred utan större problem. De första fotbollsskorna, röda, fick han när han var 5 år, införskaffade i en lågprisbutik: Zlatan hade redan provat dom noga i affären genom att springa runt och leka med en boll mellan hyllorna. Pojken verkade vid den tiden inte vara ett fenomen, det fanns dock en kvalitet som skulle bli hans stora lycka: en sällsynt god inlärningsförmåga. Det räckte att förklara för honom en gång, och bara en gång, en rörelse och sedan repeterade han det mesta till perfektion.

Nesat Spahio är 21 år och spelar som målvakt i Mabi, ett ”mini-FN” av fotbollsspelare, grundat 1917, med 800 inskrivna ungdomar som tillsammans representerar 40 olika nationer. Den största grupperingen är den turkiska: och faktiskt, på huvudkontoret hos klubben, som spelar i division 3, hänger ett foto på Kemal Ataturk, den stora förebilden inom det moderna Turkiet. Det finns också ett kort på Zlatan. Det går tillbaks till förra julen, när anfallaren från Juventus träffade kvarterets barn och skrev hundratals med autografer. Mabi var hans första lag, från 8 till 10 år, när han så småningom gick vidare till rivalerna i Balkan. Zlatan vara redan då en talang.

”Ibra, som ni kallar honom i Italien, växte upp här, i Rosengård. Ett tag var det ett blandat kvarter, svenskar och invandrare levde tillsammans utan problem. Situationen har förändrats de senaste 15 åren. Svenskarna flyttade härifrån. Sedan kom den andra vågen av invandrare, de som flydde från krig i sina hemländer, som inbördeskriget i Jugoslavien. Och sen kom problemen, kriminalitet, droger, arbetslöshet. Rosengård är numera ett ghetto. Vem vet hur jag, Zlatan och många andra skulle ha slutat om vi inte hade haft fotbollen. Här nere kan varken skolan eller socialaarbetare göra speciellt mycket. Det kan dock fotbollen. Den kan rädda liv. Zlatan var helt fokuserad på fotbollen. Han verkade vara en av många men vid ungefär 8 års ålder hände något. Han växte mycket och blev plötsligt jätteduktig. Någon säger att han nu är kaxig och högfärdig. Sanningen är att det inte är lätt att växa upp på gatan. När man pratar om Zlatan får man aldrig glömma hans ursprung. Hans skryt är hans självförsvar.”

Nesat, bra kompis till Zlatan, upprepar ordet ”ghetto” två gånger. Det är inte lätt att förstå dessa ord. Rosengård må vara en mycket svår verklighet i jämförelse med den svenska normen, men jämfört med förorterna till italienska städer är det ett anständigt område. Arkitekturen är den som, under 60-talet, gjorde skandinaverna mästare i genren ”folkhem”: grönt, lekparker, stora ytor. Lekskolan ligger hundra meter från Zlatans hem. När pappa Sefik, bosnier, och mamma Jurka, kroat, hamnade i detta område, vid början av sjuttiotalet, var Malmö forftarande en hamnstad. Svergie var modellerat efter socialdemokratin. Invandrare, som framförallt kom från Turkiet och Jugoslavien, blev mottagna med öppna armar. Arbete fanns. Här uppe, i ett Malmö där 60 procent av invånarna är av utländsk härkomst, bestämde sig Sefik Ibrahimovic för att skapa sig ett liv. Efter att ha bytt ett flertal arbeten arbetar han numera som väktare. Mamma Jurka arbetar som städerska. Sapko, den första sonen, föddes 1973. 1979 föddes Sanella, systern, och 1981 föddes Zlatan. Sen separerade Sefik och Jurka och Zlatans familj blev ännu större: till familjen anslöt Alexander, Violetta och Monika. Zlatan är mycket bunden till familjen. På sina bägge armar har han tatuerat födelsedatumen på föräldrar, bröder och systrar. I Sverige kallar dom det ”Zlatans kod”.

Och hit till Malmö, efter att utan lycka försökt etablera sig i Italien, kom Hasib Klicic 1969, f d anfallare på hög nivå, född i Bosnien. Hasib var Zlatans första tränare. I ett litet rum i Balkans klubblokal, mellan små rökmoln, schack och äldre foton i en vacker utställning finns ett foto på ett pojklag från säsongen 91-92: Lolo Duli, montenegrin, bra kompis till Zlatans pappa, visar stolt upp. Zlatan är nummer 2 längst upp från vänster. Hasib, 62 år, berättar: ”Jag behövde bara ett ögonblick för att förstå att han var ett fenomen. Jag förklarade ett par grundläggande koncept för honom: betydelsen att skydda bollen och vanan att skjuta mot mål från alla positioner. I övrigt fanns det inte så mycket att göra. Han var redan klar. Och han var mycket livlig. Han spleade fotboll och han var alltid hungrig: ”Habib har du 10 kronor till en glass” var en standardfras. Han tränade 2 gånger i veckan, men jag brukade stanna kvar med honom för lite skott och dribblingar efter träning.”

Balkans fotbollsplan är av gräs. Ett grönt gräs som förblindar. Hasib leder oss till lagret,öppnar skåpet i en garderob och tar fram tröja nummer 9. ”Detta är Zlatans. Ve den som rör den.”. Någon timme tidigare spelar några skolungdomar här nere. En irakier visar oss fotbollsplanen. En uzbek frågar oss om en cigarett. ” Ser du det där målet. Kolla noga. En gång gjorde Zlatan 9 mål. Matchen var mellan Balkan och Håkanstorp. En dag kom en klubbrepresentant från Malmö till Balkans klubblokal. Balkan är ett satellitlag till Malmö. Den här personen säger: ”Zlatan ska följa med och spela för oss”. Det var bara för Zlatan att vinka hej då till Balkan. Och vi fick inte ens en boll som pris. Men jag är glad för Zlatan. Han ringer mig ofta bara för att fråga: ”Hasib, är allt bra?”.

Zlatan gick över till Malmö 1994, vid 13 års ålder. Vid det här laget hade han bestämt sig för att satsa på fotbollen på allvar. Zlatan upplevde även svåra tider i MFF. Hans livliga personlighet gick inte alltid bra ihop med klubbens svenska lugn: stora kontraster mellan den nya tillvaron och Rosengård. En dag, grälade han med en ledare som hotade med att inte följa honom hem: Zlatan började gråta eftersom han inte visste vägen hem. Han hade alltid bott innanför Rosengårds gränser och resten av Malmö var nästan som främmande land. Hasibs råd, hans önskan om att lyckas, talangen, hans fysik: dessa är de fyra kardinalpunkterna som gjort att Zlatan inte har tappat fokus på vägen, trots hans ungdomsslarv i yngre år, hans passion för bilar och hans avbräck i skolan. Och att han kunde lyckas i MFF, där Hans Borg tog över som sportchef 1999: ”Jag hade sett Zlatan i en ungdomsturnering och jag märkte att han var en nivå över alla andra. Zlatan är en talangfull spelare, men hans främsta egenskap är hans intelligens. Han förstår genast och kan anpassa sig till alla situationer. Och när han sätter upp ett mål uppnår han det, utan att tappa fokus. Jag har också spelat femtiofyra matcher i landslaget men jag har nog aldrig känt dom känslorna som jag upplevde en dag med Zlatan. Det var när han gjorde ett helt otroligt mål, genom att dribbla bort sex spelare”. Ett Ronaldo-mål. Och faktiskt är det så att Zlatan växt upp med Ronaldo som förebild. Han hejade på Inter på den tiden. Den första artikeln om Zlatan hittar vi 2000 i Sydsvenskan. Zlatan höll på att bli någon. Arsene Wenger, Arsenals tränare, var den första utländska tränaren som lade märke till honom. Men det var Ajax som visade det första riktigt stora intresset och som följde honom under sex månader. Under tiden lyckades Malmö ta sig upp i allsvenskan igen tack vare hans mål. Och Zlatan började tjäna bra. Men hans värld var hela tiden Rosengård. Folk vittnar om att han är mycket generös mot sina gamla kompisar: ”Behöver du pengar?”. Han står fortfarande sina kompisar nära. Kanske är det när han tänker tillbaks på tiden tillsammans vid kiosken som säljer Kebab och Falafel, i utkanten av Rosengård, den enda platsen där svenskar och invandrare lever tillsammans i fred, tillsammans över mat och bröd med en lukt av orienten. Är det vid matbordet som tolerans och integration kommer att skapas?